Slovensko otočilo zápas, porazilo Česko v prípravnom zápase 3:2

18.04.2013 Celý región

Praha 18. apríla (TASR) -Slovenskí hokejisti zvíťazili vo štvrtkovom prípravnom zápase v rámci Euro Hockey Challenge v Prahe nad domáci výberom 3:2. Pre slovenských reprezentantov to bol jubilejný 500. duel v histórii.

Zverenci trénera Vladimíra Vůjtka prehrávali po góloch Novotného už 0:2, no v 27. minúte predviedol parádny kúsok Sýkora, ktorý sa trafil spoza bránky a zavelil k obratu. Ten dokonali v tretej tretine Surový a MIklík.

Česi majú šancu odplatiť prehru svojim východným susedom už v sobotu o 19.00 h v odvetnom zápase v Bratislave.

Zápas mal svižný úvod a útoky sa striedali zo strany na stranu, no ani jedno mužstvo si nevypracovalo výraznejší tlak a chýbali vyložené šance. Najprv ohrozili bránku domáci hokejisti zásluhou Hubáčka, na druhej strane otestoval gólmana Kovářa Radivojevič. V 6. minúte išiel na trestnú Vydarený. Česi sa dlho nevedeli nasťahovať do útočného pásma, podarilo sa im to až v druhej polovici presilovky, keď Staňovi podkúril opäť Hubáček. Tlak si udržali aj po uplynutí výhody a slovenský brankár musel kryť zopár nebezpečných pokusov. V ďalších minútach sa hralo najmä v útočnom pásme domácich, slovenskí hokejisti boli pasívni, nevedeli sa dostať cez stredné pásmo a tak mal Kovář len minimum práce. V 18. minúte zachránil hostí Staňa, keď sa puk za jeho chrbát snažili pretlačiť Tenkrát s Hertlom. V závere si zahrali presilovku aj hostia, no trvala iba necelých 40 sekúnd, lebo na trestnú išiel aj Sersen. V hre 4 na 4 unikol Novotný, ktorý prešiel z vlastného obranného pásma až pred bránku. Tam ho síce podrazil Sersen, no český útočník napriek tomu v páde pretlačil puk do bránky aj so Staňom. Rozhodca si ešte situáciu overil na videu a gól uznal - 1:0.

Slováci v úvode druhého dejstva ubránili zvyšok oslabenia a následne sa vybrali do útoku. Miklík sa šikovnou sťahovačkou zbavil obrancu a vypálil, Kovář výborne zasiahol. Potom ale opäť prebrali taktovku hry domáci hráči a usadili sa v útočnom pásme. Novotný si nakorčuľoval medzi kruhy, jeho prvá strela sa ešte neujala, ale dorážka už skončila v sieti - 2:0. Druhý inkasovaný gól nakopol aj hostí, ktorí vyrovnali hru a častejšie sa tlačili pred Kovářa. V 27. minúte prišiel najkrajší moment zápasu, ktorým sa prezentoval Sýkora. Mladý útočník si zdvihol puk na čepeľ a spoza bránky ho zavesil do pravého horného rohu - 2:1. Napodobnil tak slávny kúsok Fína Mikaela Granlunda zo semifinále MS 2011 v Bratislave. Zápas dostal poriadny náboj, hra sa neustále presúvala zo strany na stranu a obaja gólmani museli byť v plnej pohotovosti. V 30. minúte prihral Vondrka Koukalovi, ale ten netrafil úplne odkrytú bránku. Na druhej strane si domáci gólman poradil s Bartekovou strelou a následne sa nepresadil ani Miklík, ktorý nedokázal dostatočne zdvihnúť puk.

Slovákom sa naskytla šanca na vyrovnanie v 42. minúte, keď išiel na trestnú Trončinský. Dobrú príležitosť mal Surový, ktorému spoza bránky nabil Ölvecký, ale ani na dvakrát neprekonal domáceho brankára. Vzápätí vystrelil dopredu Hudáček, no tiesnený obrancom Kutlákom nedokázal zakončiť. Od 48. minúty hrali domáci ďalšiu presilovku, no nedali si pozor na zadné vrátka a Slováci sa dostali do prečíslenia. Hudáček však v rozhodujúcej chvíli nedokázal prihrať. Hostia sa ale vyrovnania dočkali už o tri minúty neskôr, keď využili chybu českej obrany. Ölvecký prihral Surovému a ten sám proti Kovářovi nezaváhal - 2:2. V 54. minúte už Vůjtkovi zverenci viedli, keď sa ujala Miklíkova strela k ľavej žŕdke na 3:2 a tento stav udržali až do konca duelu.

Hlasy po zápase:

Vladimír Vůjtek, tréner SR: "Z môjho pohľadu sme začali veľmi zle. Hrali sme zakríknute, nedali sme si poriadnu prihrávku a neboli sme s tým spokojní. Od druhej tretiny sme išli hore, začali sme hrať kolektívne a kombinačne a posledná tretina nám vyšla najlepšie."

Miroslav Šatan, kapitán SR: "Herný výpadok som cítil, no myslím si, že to bolo dobré. Začiatok sme mali slabší, ale postupne sme našu hru zlepšili a v tretej tretine sa nám podarilo otočiť skóre. Takže s výsledkom sme spokojní."

Ján Sýkora, strelec prvého gólu SR: "Už pred zápasom som si vravel, že chcem dať gól. Išiel som cielene za bránku, vyskúšal som to a padlo to tam."

Michel Miklík, strelec druhého gólu SR: "Každý gól ma poteší. Prvá tretina nebola z našej strany vôbec dobrá, cez prestávku sme si však povedali, že sa musíme zlepšiť a sme spokojní, že sme to dokázali otočiť."

Česko - Slovensko 2:3 (1:0, 1:1, 0:2)

Góly: 20. J. Novotný, 24. J. Novotný (Hubáček) - 27. Ján Sýkora (Radivojevič), 51. Surový (Ölvecký, K. Sloboda), 54. Michel Miklík (Záborský, Bližňák)
Vylúčení: 2:2 na 2 min,
presilovky a oslabenia: 0:0,
rozhodovali: Minář, Šindler - Bláha, Pešek (všetci ČR),
5148 divákov

Česko: Kovář - Čáslava, Nakládal, Mojžíš, Krejčík, Trončinský, Kutlák, T. Voráček, Kubát - Irgl, J. Novotný, Hubáček - Tenkrát, Hertl, Kašpar - Gulaš, P. Koukal, Vondrka - T. Rachůnek, Vrána, I. Rachůnek

Slovensko: Staňa - Marek Ďaloga, Mezei, Švarný, Brejčák, Sersen, Vydarený, K. Sloboda, V. Mihálik - Radivojevič, Stümpel, Ján Sýkora - Šatan, Kukumberg, L. Hudáček - Záborský, Bližňák, Miklík - Bartek, Ölvecký, Surový
 

Vyberte región